Het vrouwenlichaam is behoorlijk complex en een groot deel van die complexiteit heeft te maken met de menstruatiecyclus. Een cyclus die geheel soepel, regelmatig en pijnloos verloopt is afhankelijk van zo veel factoren. Denk aan externe invloeden als levensstijl en voeding, maar ook alle interne processen in het lichaam. Omdat alles met elkaar in verbinding staat is de kans dat er iets uit balans raakt groot. Deze disbalans zorgt voor klachten.

Bij iedere vrouw verloopt de cyclus anders en dat is niet meer dan normaal, want ieder lichaam is anders. Maar wie heeft ooit gezegd dat de vervelende en pijnlijke klachten erbij horen? Wij vrouwen weten vaak niet beter en denken dat het erbij hoort.

Bestaat er überhaupt een ‘normale’ en pijnloze cyclus? Het antwoord is: Ja dat bestaat wel degelijk! Je ziet het alleen weinig, omdat het zo complex is.

Hoe zou een ‘normale cyclus’ er eigenlijk uit kunnen zien?

  • Een regelmatige cyclus met een duur van gemiddeld 28 dagen
  • Géén pijn in de onderbuik, onderrug en borsten tijdens de ovulatie
  • Géén pijn in de onderbuik, onderrug en borsten in de week voor en tijdens de menstruatie
  • Géén stemmingswisselingen in de week voor de menstruatie
  • Het bloed begint direct helderrood zonder klonters of een bruinige kleur
  • Duur menstruatie: 3 tot 7 dagen, gemiddeld 5 dagen
  • Bloedverlies ligt tussen de 50 en 100 ml
  • De menstruatie begint direct en stopt ook direct (niet dagen lang nog nadruppelen)

Wat zou het fijn zijn als het voor iedere vrouw op deze manier zou verlopen!
Dat doel is misschien idealistisch maar jezelf iedere maand meer verlichting gunnen is wel echt mogelijk!!

Vanuit de Traditionele Chinese geneeswijzen is er een andere visie op het menselijk lichaam en is het reguleren van de menstruatiecyclus mogelijk. Vanuit die visie zou ik jouw graag willen helpen met mijn acupunctuur behandelingen.

Tijdens een eerste  consult zal ik een diagnose stellen en afhankelijk van jouw klachten zal ik je bewuster maken van waar die klachten vandaan komen en hoe voeding en levensstijl een belangrijke invloed hebben.

Ik adviseer, gedurende een cyclus van ongeveer 4 weken, iedere week een behandeling te plannen. Op deze manier kan ik precies zien hoe jouw menstruatiecyclus verloopt en kan ik behandelen op de klachten die dan aanwezig zijn.